Cand vine momentul sa ne inscriem copilul la o gradinita, tot ce am auzit sau citit vreodata despre cum ar trebui sa fie o gradinita incepe sa rezoneze in capul nostru. Ba program scurt, ba prelungit, ba engleza, ba germana, ba lectii de arta, ba gradinita privata ba de stat…sunt o multime de lucruri care ne trec prin minte. Pana la urma, in acel desen animat, il pierdem din vedere pe protagonistul principal: copilul nostru. Astfel ca in acest articol te vom ajuta sa gasesti o gradinita buna, pe baza nevoilor lui specifice si in functie de anumite criterii.
Criteriul 1: realitatea noastra
Familia noastra este o mica societate. Viziunea institutiei pe care o alegem trebuie sa fie in ton cu ea. Este important ca propunerea pedagogica sa fie in concordanta cu ceea ce traieste fiul nostru acasa pentru a nu se genera decalaje intre cele doua lumi pe care le experimenteaza. Daca folosim jucarii de panza acasa si evitam tehnologia, nu-l putem trimite la o gardinita care face asta. Daca nu le dam alimente procesate si in gradinita ne spun ca mananca fursecuri si cereale, nu putem insista sa le dea fructe. Daca colegii de clasa ai copilului nostru urmeaza sa se mearga in tabere scumpe in fiecare vara si el nu va fi acolo…, ar fi bine sa evitam o asemenea gradinita. Ideea este sa ne bazam pe puterea noastra financiara.
Criteriul 2: interesele si obiceiurile copilului
Aici este important sa ne cunoastem foarte bine copilul, sa ii respectam obiceiurile si interesele si sa cautam o institutie care sa le respecte. Daca copilul nostru trage un pui de somn la pranz, dar nu are timp si/sau spatiu pentru a se odihni in gradinita, ii va fi foarte greu sa participe la activitatile pe care le fac in tura de dupa-amiaza. Daca fiul nostru este foarte activ si curtea gradinitei pe care o vom vedea nu areloc de joaca, este posibil ca acea gradinita sa nu puna accent pe educatia fizica.
Fiintele umane au 8 inteligente: lingvistica, muzicala, logica matematica, spatiala, corporala, interpersonala (capacitatea de a se lega de alta fiinta), intrapersonala (are de-a face cu autocunoasterea) si naturalista. Astazi exista o multime de oferte pentru gradinite si o putem alege pe cea care se potriveste cel mai bine cu copilul. De aceea, viziteaza Gradinita Equilibrum.ro. Daca are o camera de relaxare, o camera de mindfulness, gardinita se gandeste mult la inteligenta intrapersonala. Daca are o ora dedicata discutiilor, gardinita da valoare interpersonalului.
Toate gradinile au ceea ce am putea denumi Regulamente de convietuire. Este bine sa-l ceri pentru a sti ceea ce se asteapta sa faca cel mic si ceea ce iti pot oferi.
Criteriul 3: Curriculum
Este esential ca gradinita sa fie autorizata. In general, numarul de autorizare este pe usa sau pe chitanta de plata, dar daca nu, poti sa ceri aceasat informatie. Acest lucru garanteaza ca gradinita este monitorizata, ca cineva, din cand in cand, va intra in gradinita pentru a vedea ca este in stare buna, ca educatorii sunt competenti si ca ceea ce se rpeda este in concordanta cu curriculara. Si tocmai in ceea ce priveste proiectarea curriculumului, este bine ca o gardinita sa ofere educatie in valori, lucrul cu diversitatea, cu acceptarea celuilalt si incluziunea. Noile tehnologii sunt, de asemenea, importante. Trebuie sa ofere instrumente speciale pentru ca cei mici sa se descurce. Trebuie sa aiba loc și dezvoltarea capacitatii de descoperire si prima abordare a cunoasterii.
Gradinita trebuie sa fie un loc srtistic/cultural cu muzica, lectura, cinema, desen. Educatia fizica este un alt aspect și ar trebui sa abordeze un spectru mai cuprinzator care are legatura cu
individualitatea intr-un singur spatiu. Trebuie sa contemple particularitatile fizice si de caracter ale fiecarui copil si sa fie aproape de expresia corporala.
Criteriul 4: logistica si dotari
Distanta: o gradinita care nu este aproape de casa este de obicei mult mai dificil de accesat din cauza timpului necesar pentru a veni si a pleca. Deci este important ca aceasta sa fie aproape de casa pentru a ne putea face planuri in afara orelor de curs. Evident, se poate intampla ca gradinita pe care o alegem sa nu fie aproape de casa noastra, dar trebuie sa gasim sensul in a face tot posibilul pentru ca copiii sa aiba gardinita la care visam pentru ei si sa-i insoteasca cu bucurie.
Cladirea: cladirea in care copilul va petrece atatea ore trebuie sa fie absolut sigura. La ce sa ne uitam? La ferestre, la scari, la bai, la podele si la absolut tot ceea ce ar putea fi un potential pericol pentru cel mic. Nu trebuie sa ne temem sa punem cat mai multe intrebari daca nu suntem siguri de ceva anume.
Gradinitele, de asemenea, trebuie sa integreze parintii in procesul educational. Acesta este un lucru pe care trebuie sa il punem in vedere inca de la inceput: exista activitati integrative intre parinti si copii? Exista cursuri deschise? Este important pentru ca cel mic nu ar trebui sa simta ca se afla intr-o lume in afara familiei ci integrat si in siguranta. Este, de asemenea, modalitatea de a vedea cu adevarat cum se descurca copilul nostru si de a-l cunoaste pe educator și profesorii pentru alte discipline.
Tine cont de aceste criterii pentru ca sunt extrem de importante atunci cand alegi gradinita. Ea trebuie, in primul rand sa satisfaca nevoile celui mic si apoi sa te ajute pe tine, ca parinte, sa stai linistit ca totul este bine.