Beneficiile whisky-ului

Cercetatorii subliniaza ca whisky-ul este una dintre cele mai apreciate bauturi la nivel mondial. Are o aroma deosebita si se consuma in mai multe feluri, cu un continut de alcool minim de 40%, ceea ce il face sa fie savurat cu moderatie.

Whisky este adesea asociat cu barbatii, dar bautura este fara gen. Si ceea ce putini oameni stiu despre whisky este ca, consumat in doza potrivita, ofera beneficii pentru sanatateIata motivele principale:

Relaxare

In zilele noastre, viata de zi cu zi a oamenilor tinde sa fie extrem de stresanta. In aceste cazuri, cand ajungem acasa dupa o zi plina, whisky-ul poate fi o bautura care ne va ajuta sa ne relaxam. Pe langa relaxare, este considerata si o bautura buna iar consumul lui moderat nu va da batai de cap sau mahmureala.

Gripa si racelile

Aceasta bautura are antioxidanti si vitamine care pot stimula sistemul imunitar, actionand in prevenirea gripei si racelii. De asemenea, poate functiona ca un ajutor pentru a va vindeca de aceste boli, datorita acestei caracteristici de stimulare a sistemului imunitar.

Diete

In cautarea unui organism sanatos, multi oameni ajung sa elimine bauturile alcoolice din alimentatia lor. Vestea buna este ca whisky-ul nu interfereaza cu aceasta cautare si poate fi „inclus” in diete, deoarece are doar 0,04 g de carbohidrati intr-o doza foarte usoara. Whisky-ul are un continut relativ scazut de calorii in comparatie cu o cutie de bere (154 de calorii) sau un pahar mic de vin rosu (125 de calorii) – o portie de 30 ml de whisky contine doar 70 de calorii. Whisky-ul este un digestiv excelent dupa o masa copioasa – ajuta la indigestie. Ajuta la eliberarea tensiunii musculare, in special a celor din stomac care lucreaza din greu dupa o masa grea.

S-ar putea sa nu va ajute sa slabiti, dar daca faceti orice pentru a evita zaharul, va ajuta in mare masura la reducerea aportului de calorii daca beti whiskey ocazional.

Unele cercetari au aratat ca un consum moderat de whisky poate creste si imbunatati performanta cognitiva, reducand sansele de dementa si boli precum Alzheimer. Acidul elagic, o substanta prezenta in bautura, ajuta la combaterea radicalilor liberi, care ajuta la declinul mintii. Alcoolul din whisky actioneaza ca un agent antiseptic si amortitor pe gatul dureros – faceti gargara, sorbiti sau ambele.

Incercati sa adaugati un deget de whisky la miere, care poate ajuta prin crearea unui strat gros care ajuta ca efectele de vindecare sa dureze mai mult.

Diabet

In cazul diabetului, numarul este surprinzator: odata cu consumul acestei bauturi alcoolice, sansele tale de a dezvolta diabet scad cu pana la 40%, deoarece ajuta la imbunatatirea capacitatii organismului de a regla nivelul de insulina si glucoza.  Whisky-ul are un continut scazut de calorii, in primul rand pentru ca aproape ca nu are carbohidrati. Este o alegere excelenta de bautura pentru diabetici care trebuie sa isi gestioneze aportul de carbohidrati si zahar. Schimbati bourbonul si coca-cola cu un scotch si sifon sau alegeti sa beti whisky-ul pur.

Inima

Aceasta bautura poate fi, de asemenea, un prieten al inimii. Recent, un studiu a aratat ca sansele de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord scad la jumatate la persoanele care consuma whisky moderat.

Cancer

Va amintiti acidul elagic? De asemenea, poate ajuta la reducerea sanselor de cancer. Acest acid reduce considerabil antioxidantii, care neutralizeaza radicalii liberi si reduce aparitia multor boli precum cancerul.

Sange

Corpul nostru are nevoie de un proces numit coagulare, care are loc atunci cand suntem raniti, astfel incat sa putem opri pierderea de sange. Cu toate acestea, cheagurile produse pot ajunge sa infunde vasele sau arterele. Unde intervine whisky-ul? Subtiaza sangele, ceea ce previne excesul de coagulare.

Motive pentru a bea whisky

– Raport calitate-pret bun: desi whisky-ul este o bautura mai scumpa decat berea sau vinul, de exemplu, nu trebuie consumat deodata, deoarece nu se deterioreaza usor. Fiecare sticla da mai multe doze, facand „investitia” sa dureze mai mult.

– Este mai ieftin: daca faci o comparatie intre whisky si bere in ceea ce priveste continutul de alcool, whisky-ul, care are minim 40%, poate fi mai ieftin la petreceri si evenimente decat berea, care are, in general, 4% pana la 7%.

Distilati din orz 100% malt, single malturile sunt invechite in butoaie de stejar timp de cel putin trei ani inainte de a fi eliberate. Desi totul provine de la o singura distilerie, lichidul din sticla poate proveni din diferite loturi de whisky amestecate impreuna. Varsta de pe sticla se refera la cel mai tanar whisky din amestec (adica tot lichiorul care intra intr-o sticla de Macallan 12 a fost invechit timp de cel putin 12 ani, dar o parte din whisky a fost invechit mai mult).

Daca sunteti interesat sa gustati pentru prima data un single-malt, incepeti cu ceva neted si fructat precum whisky The Macallan 15 ani , Glenfiddich 15 sau Glenmorangie 10 inainte de a va indrepta spre euforia data de Laphroaig. Aceste sticle se incadreaza, de obicei, in partea mai scumpa a lucrurilor, dar sunt adesea mai aromate si mai complexe decat ursul obisnuit, cu arome mai clare si intarite. Investitia in  whisky  poate fi o afacere profitabila, unii oameni ies incredibil de norocosi cumparand sticle de whisky cu un singur butoi care mai tarziu castiga premii, care apoi cresc rapid valoarea sticlei. Dar, de cele mai multe ori, whisky-urile cu un pret ridicat sunt greu de revandut, iar calitatea whisky-ului nu se imbunatateste in timp in sticla (spre deosebire de vinul rosu), asa ca nu exista niciun beneficiu real sa-l pastrati prea mult timp.