Cand sa mergi la un psiholog si sa incepi sedintele de psihoterapie? Aceasta este o decizie dificila pentru majoritatea oamenilor. Probabil ca te simti rau de ceva vreme, dar nu stii daca este convenabil sa mergi si nu esti sigur ce psiholog sa alegi. Poate ti-e frica, iti este rusine sau nu stii prea bine in ce consta terapia sau daca problema ta este „ceva” care poate fi tratat cu un psiholog. Toate acestea sunt normale, deoarece in ciuda progreselor, exista inca dezinformare pe aceasta tema si faptul de a merge la psiholog este inca un subiect tabu in societatea noastra. Putem spune ca este pacat ca o problema care tine de sufletul omului sa ramana nerezolvata, pentru ca un tratament psihologic bun ajuta multi oameni sa-si rezolve suferinta emotionala si este un motor puternic al schimbarii personale. Astfel iti oferim cateva motive pentru a sti daca este momentul sa mergi sau nu la psiholog.
Am nevoie de un psiholog?
In general, este indicat sa mergem la psiholog atunci cand nu ne simtim bine cu noi insine. Adica atunci cand nu suntem capabili sa ne rezolvam problemele si emotiile sunt rpea coplesitoare. Cand sa mergi la psiholog este o chestiune foarte personala. Uneori, sunt cei din jurul nostru trag un semnal de alarma si ne recomanda sa consultam un profesionist. Cu toate acestea, este important ca persoana in cauza sa decida daca are nevoie, pentru ca doar el isi cunoaste disconfortul interior si incercarile anterioare pentru se simti mai bine. Este indicat sa mergi la un psiholog atunci cand ai o problema care te impiedica sa traiesti viata pe care ti-o doresti sau ceva iti provoaca suferinta. Deci psihoterapia nu se adreseaza doar persoanelor care sufera de tulburari de personalitate, ci este destinata si persoanelor care doresc sa rezolve probleme precum stres sau anxietate.
- Treci printr-o criza personala
Viata ne poate aduce in situatii dificile care ne coplesesc. O despartire, divorturi, infidelitati, crize la locul de munca, decesul unei persoane dragi, probleme cu rude, copii… S-ar putea sa fi fost supusi si unor situatii de mare impact emotional, precum accidente, maltratari. Cand suntem in criza, emotiile debordeaza si apare un mare sentiment de lipsa de control asupra a ceea ce ni se intampla. In aceste cazuri, ajutorul unui profesionist, precum cel de la Psihoplan.ro, este foarte recomandat pentru a recapata stabilitatea si a repara daunele emotionale. .
- Disconfortul si emotiile neplacute iti invadeaza viata zi de zi
Multi oameni nu reusesc sa se simta bine intr-un mod stabil si simt in fiecare zi un disconfort emotional persistent. Si este ca, desi emotiile sunt o parte fundamentala a fiintei noastre care ne ajuta sa decidem, procesand evenimente dureroase, acestea pot deveni si o povara zilnica. Cand se intampla acest lucru, oamenii pot trai cu sentimente de apatie, descurajare, nemultumire sau gol, fara sa se poata bucura de ceea ce au, sau blocati si sa simta ca dorinta lor de a trai nu este ceea ce era inainte. Sunt frecvente si fricile irationale, precum frica de moarte, de a conduce, de spatii mici… La fel sunt si schimbarile de dispozitie si senzatia frecventa de iritabilitate sau vinovatie.
- Te simti singur
In general, singuratatea este o sursa de mare suferinta. Desi a fi singur poate fi foarte plin de satisfactii, realitatea este ca fiintele umane au nevoie unele de altele pentru a se simti bine. Deci absenta contactului cu ceilalti genereaza binecunoscutul „sentiment de singuratate”. Multi oameni care sunt singuri fizic (locuiesc singuri, sunt vaduvi etc.), pot simti tristete si nesiguranta. Altii se simt singuri chiar si in prezenta altora. Acest lucru are foarte mult de-a face cu sentimentul de a te simti neinteles, izolat sau diferit. Exista si oameni care traiesc cu o teama intensa de singuratate. Si desi sa-ti fie frica de singuratate este ceva normal, daca aceasta frica este limitativa in sensul de a ramane intr-o relatie nesatisfacatoare sau care ne impiedica sa fim calmi cu noi insine, poate merita sa revizuim aceasta problema.
- Gandurile te coplesesc sau te limiteaza
Cand avem ganduri negative, obsesive sau catastrofale, poate fi un moment bun sa mergem la psiholog. De multe ori ceea ce ne spunem, dialogurile noastre interne, sunt idei sau mesaje critice fata de noi insine si/sau fata de ceilalti. De asemenea, este obisnuit sa nu incetam sa ne gandim la anumite lucruri, de la cele mai complexe la cele mai simple si sa ne indoim cu nerabdare de fiecare decizie. Acestea sunt obsesii, un simptom psihologic comun si limitativ. La fel, mintea noastra poate merge compulsiv in trecut sau in viitor. Astfel, putem trai tanjind dupa ceva ce nu mai avem, sau dimpotriva traim obsedati de viitor. De asemenea, putem avea convingeri negative sau irationale care ne limiteaza atunci cand ne confruntam cu anumite situatii.
- Nu poti face ceea ce ti-ai propus sau te angajezi intr-un comportament perturbator
Un motiv bun pentru a merge la psiholog este atunci cand nu suntem capabili sa ne reglam comportamentele. Frecvent, desi stim clar ca exista obiceiuri care nu sunt bune pentru noi (dependente, lupte, obiceiuri proaste), nu ne putem opri din a face asta. Si desi ne gandim bine, tot cadem in aceleasi ganduri, ajungand la concluzia ca nu avem suficienta vointa. Cu toate acestea, sub aceste motive, exista de obicei cauze mai complexe care trebuie identificate si tratate (lipsa de motivatie, stres, cauze emotionale, nemultumire etc.). De asemenea, uneori, luarea deciziilor este o sursa atat de mare de stres incat ne face sa ne blocam sau sa avem tendinta sa amanam schimbari importante .
Alte motive pentru a merge la psiholog sunt atunci cand te simti nesigur si ai o stima de sine scazuta, cand relatiile personale nu merg bine, cand avem probleme la serviciu, cand esti stresat sau suparat si asa mai departe.
Indiferent de motivul pentru care viata ta nu este una linsitita, nu ezita sa mergi la un profesionist pentru ajutor. Este cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru tine!