Fie că este vorba despre o renovare a bucătăriei sau o reînnoire a unui aparat mai vechi, fie că este vorba despre o nouă achiziție, alegerea unui cuptor încorporabil nu este un lucru care trebui să fie lăsat la voia întâmplării. Ba chiar este vorba despre o investiție importantă.
Astfel că, atunci când vrei să alegi cuptoare încorporabile, este foarte important să răspunzi la unele întrebări:
- Ce tip de cuptor poți alege?
- Ce capacitate?
- Ce marcă?
Mai jos, vei descoperi care sunt cele mai importante criterii de care să ții cont atunci când vrei să alegi un cuptor încorporabil.
Tipul de căldură. La electrocasnice, mai ales la cuptoare este important tipul de căldură pe care îl alegi.
Există 5 tipuri diferite de căldură:
Convecție naturală
Căldură pulsatorie
Căldură cu ventilator
Pentru gătitul cu aburi
Pentru Grătar
Mai mult de 90% dintre cuptoarele vândute în prezent combină cel puțin 2 dintre aceste tipuri de căldură: acestea se numesc cuptoare multifuncționale. În plus, nu se recomandă să se aleagă un cuptor încorporabil care să aibă un singur tip de căldură.
Pentru a defini tipul de căldură de care ai nevoie, cel mai bine ar fi să stabilești tipurile de preparate pe care le faci de obicei.
Dacă folosești cuptorul în principal pentru a găti pizza congelată, chipsuri, câteva legume și câteva cărnuri din când în când, atunci un cuptor multifuncțional cu convecție naturală și căldură pulsatorie va fi de ajuns.
Dacă gătești în mod regulat grătare, alege un cuptor multifuncțional cu opțiune de grătar.
În cele din urmă, dacă dorești să gătești ca un adevărat bucătar (și bugetul permite asta), un cuptor multifuncțional cu opțiune de abur îi va satisface chiar și pe cei mai pretențioși.
Sistemul de auto-curățare. Este un alt criteriu extrem de important de care trebuie să se țină cont. Auto-curățarea este tehnologia ce se folosește pentru a se debarasa cuptorul de proiectarea de grăsimi sau de mâncarea care este lipită, fără ca tu să mai stai ore întregi să freci pereții acestuia. Astfel că, există cuptoare cu sisteme de curățare diferite:
- Curățare pirolitică
- Curățare catalitică
- Curățare EcoClean
- Curățare hidrolitică
Specialiștii sunt de părere că cel mai bun sistem de curățare este cel cu curățare pirolitică, atunci când vrei să cureți un cuptor în profunzime. Un lucru e sigur- ciclurile de curățare au nevoie de destul de multă electricitate, dar aparatele sunt mai robuste și mai fiabile.
Volumul. Volumul unui cuptor corespunde spațiului disponibil de la interiorul cavității unde se pun tăvile sau vasele. Cu cât volumul este mai important, cu atât vei avea mai mult loc în cavitate. Și deci, se pot prepara mai multe feluri de mâncare simultan.
În general, cuptoarele cu o curățare pirolitică și cele mai bune modele de cuptoare încorporabile cu o curățare catalitică, afișează un volum cuprins între 68 și 73 de litri.
Pentru a -ți face o idee despre cât de mult volum ai nevoie, iată o regulă generală de bază:
Mai puțin de 40 de litri => persoane singure sau cupluri
40 până la 70 litri => familie de 3-4 persoane
Mai mult de 70 de litri => familie de 5 persoane sau mai mult
Desigur, este mai bine să planifici un volum mai mare decât unul prea mic, pentru a evita supraîncărcarea cuptorului sau pentru a fi nevoit să împărți gătitul în două reprize atunci când ai oaspeți.
Clasa energetică este un alt lucru important, dar în general, cuptoarele prezente pe piață la ora actuală afișează o clasă energetică A sau A+.
Și la fel ca și în cazul altor aparate electrocasnice, cel mai bine ar fi să se aleagă modele de la mărci cunoscute.