Ce trebuie sa stii despre anticonceptionale

Pentru o viata sexuala sigura si eficienta, anticonceptionalele sunt o metoda contraceptiva moderna, insa, in jurul ei au aparut tot felul de mituri. Daca vrei sa folosesti contraceptive, descopera miturile despre anticonceptionale impreuna cu Doctormit.

Unul dintre cele mai controversate mituri care circula despre contraceptive, este ca, ele ne ingrasa. De fapt, adevarul este ca nu ele ne influenteaza luarea in greutate, ci, pot doar sa influenteze, uneori, retentia de lichide. Acest lucru se poate traduce printr-un aport de maxim doua, trei kilograme. Cu alte cuvinte, daca dupa inceperea administrarii anticonceptionalelor, greutatea va creste cu peste doua sau trei kilograme, putem vorbi despre o schimbare a stilului de viata sau a alimentatiei si nu de utilizarea anticonceptionalelor. Totodata kilogramele in plus au legatura cu sedentarismul, iar in acest sens, pentru a-si mentine silueta, femeile trebuie sa faca miscare, fie mersul cu bicicleta, in parc, cu rolele, exercitii fizice, dans. Pe de alta parte, femeile trebuie sa renunte la alimentele bogate in grasimi, sare in exces si sa elimine stresului.

Un alt zvon care circula despre anticonceptionale este ca ele scad libidoul, dorinta sexuala. De fapt, libidoul este influentat de factori de ordin psihic precum stresul, nesiguranta, nemultumirea. Din acest motiv, administrarea contraceptivelor pe baza de hormoni nu are nici un efect asupra scaderii dorintei sexuale. Dimpotriva, daca femeia se stie ca este protejata de o sarcina nedorita, va avea mai multa disponibilitate pentru o viata sexuala activa. Daca totusi, se constata scaderea apetitului sexual dupa ce incepem administrarea contraceptivelor, se recomanda consultul la medicul specialist, pentru schimbarea tipului de contraceptiv.

Din pacate, chiar daca este o metoda moderna, eficienta si sigura de contraceptie, pilule contraceptive nu ne protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. In acest sens, doar prezervativul este cea mai sigura forma si singura de contraceptie impotriva acestor infectii. In situatia in care prezervativul se rupe in timpul contactului sexual, e important sa luam pilula de a doua zi daca ne dorim sa evitam o sarcina nedorita. Cu toate acestea, pilula de a doua zi nu protejeaza de posibilitatea contactarii unei boli cu transmitere sexuala.

Un alt mit care circula despre anticonceptionale, este ca nu conteaza daca uitam sa luam o pastila. Nimic mai fals. E foarte important sa luam pilulele in fiecare zi, iar in situatia in care omitem una vom reduce eficienta pilulelor. Aceasta este si conditia pentru ca pilulele sa fie eficiente, respectiv, sa fie administrate corect si consecvent. Din acest motiv, daca ti se intampla sa uiti sa iei o pilula, cel mai bine ar fi sa folosesti un mijloc suplimentar de protectie, precum prezervativul, pana cand vei trece la urmatoarea folie de pilule.

Afla mai multe din urmatorul videoclip propus de DoctorMIT: