Cum actioneaza un evaluator de risc la securitatea fizica

Evaluarea de risc la securitatea fizica este o obligatie pe care o au entitatile din Romania care au sub control bunuri sau valori. Cu ajutorul unei astfel de analize sunt identificate vulnerabilitatile si amenintarile la adresa sigurantei bunurilor si chiar persoanelor implicate in activitatea acestor entitati.

Pentru ca analiza sa fie una efectuata in conditii cat mai bune, este necesar sa se apeleze la un evaluator de risc la securitatea fizica. Acesta va verifica fiecare vulnerabilitate si va veni cu solutii clare, pentru diminuarea riscurilor. Afla in continuare cum actioneaza, mai exact, un evaluator de risc.

Ce face un evaluator de risc la securitatea fizica

Evaluatorul de risc la securitatea fizica este o entitate care are ca scop identificarea si evaluarea tuturor amenintarilor care pot sa afecteze o locatie sau un obiectiv. Evaluatorii sunt profesionisti autorizati sa evalueze riscurile de securitate fizica si sa ofere strategii eficiente de protectie. Iata ceea ce verifica evaluatorul:

  • Accesul si controlul persoanelor – in cazul institutiilor si sediilor de business, evaluarea vizeaza in primul rand modul in care se face accesul in sediu. Sunt identificate riscurile de patrundere a persoanelor nedorite, pentru a se gasi metode de reducere a instantelor de furt si violenta.
  • Sistemele de supraveghere si alarma – securizarea unei cladiri se poate face la cel mai inalt nivel doar daca exista sisteme de supraveghere si alarma de calitate. Evaluatorul va recomanda, cu siguranta, echipamente specifice, in cazul in care identifica anumite carente la acest capitol.
  • Protocoalele de securitate – personalul care activeaza in cadrul unei firme sau institutii trebuie sa fie foarte bine pregatit sa reactioneze, in anumite situatii critice. Evaluatorul va verifica protocoalele existente si va veni cu sugestii si recomandari pentru imbunatatirea lor, daca este cazul.
  • Situatia din imprejurimi – nu doar ceea ce se intampla in interiorul sediului entitatii vizate de o evaluare de risc la securitatea fizica este important. Evaluatorul va lua in calcul si ceea ce se petrece in jurul sediului sau cladirii, deoarece de acolo pot aparea amenintari si riscuri care trebuie luate in calcul.

In baza acestor analize, efectuate in mod detaliat, evaluatorul va genera si un dosar de analiza, necesar din punct de vedere legal, precum si un set de recomandari foarte util pentru entitatea care se supune evaluarii in cauza.

Cine trebuie sa efectueze o evaluare de risc

In Romania, exista o lege care prevede obligativitatea analizei de risc la securitatea fizica pentru mai multe categorii de entitati. Mai exact, Legea nr. 333 dn 2003, in cadrul articolului 66, prevede ca urmatoarele categorii de institutii si societati se obliga sa efectueze acest tip de analiza:

  • regii autonome;
  • societati si companii nationale;
  • ministere, toate institutiile din administratia publica;
  • societati comerciale (SNC, SCS, SA, SCA, SRL);
  • institute nationale de dezvoltare si cercetare;
  • alte organizatii care detin bunuri si valori.

Daca ai nevoie de serviciile unui evaluator de risc la securitatea fizica, intra pe MAOProtect.ro si afla totul despre cum poti intra in contact cu o firma specializata in acest domeniu. Asigura-te ca respecti legea si ca apelezi la profesionisti care se vor asigura ca toate vulnerabilitatile din jurul societatii pe care o administrezi vor fi combatute.