Cum se aleg corect sursele de iluminat din casa?

Un bec cu LED este un tip de bec care utilizeaza tehnologia LED, care inseamna diode emitatoare de lumina. Spre deosebire de becurile cu incandescenta sau cu halogen, becul cu LED utilizeaza o dioda emitatoare de lumina. Aceasta parte a becului este cea care produce radiatia si, prin urmare, asigura lumina. In acest tip de bec, curentul electric circula doar intr-o singura directie.

Acest proces de emitere a energiei luminoase este produs atunci cand energia electrica trece prin dioda emitatoare de lumina. Tehnologia electroluminescentei este un proces stiintific dovedit care are loc atunci cand electronii isi elibereaza energia sub forma de fotoni sau lumina.

Cel mai bun bec cu LED poate fi alb sau colorat. Exteriorul este adesea realizat din sticla foarte subtire. Dioda este fabricata dintr-un material semiconductor, arseniura de galiu, cuplat cu siliciu sau zinc. Vezi aici produse de care ai nevoie pentru instalatia ta electrica.

Cum se alege becul cu LED?

Exista mai multe criterii care trebuie luate in considerare atunci cand va alegeti iluminatul si becurile de care acesta are nevoie.

  • Tipul de baza. Exista trei tipuri de baze: baza cu surub, baza cu baioneta si baza cu stift. Alegerea va depinde de lampa pe care o aveti.
  • Unghiul de iluminare. Acesta este un criteriu esential, deoarece va permite sa alegeti puterea becului dumneavoastra. O lampa de noptiera nu lumineaza in acelasi mod ca o lampa de tavan, o lampa de perete sau un abajur. Cu cat iluminarea va fi mai precisa, cu atat unghiul trebuie sa fie mai mic.
  • Am mentionat mai sus numarul de wati (w), care reprezinta consumul de energie al becului. Retineti ca, atunci cand becul este reglabil, puterea indicata pe cutie este puterea pe care o atinge la maxim.
  • Aceasta se calculeaza in lumeni (lm). Cu cat este mai mare, cu atat mai intensa va fi lumina. Un bec cu LED poate varia intre 250 lm si 2500 lm.
  • Reglabil sau nu? Termenul „dimmable” este un anglicism din cuvantul „dim”, care inseamna „a intuneca”. Este pur si simplu echivalentul „dimmerului” pentru lampile cu LED-uri. Un bec reglabil este ideal pentru a ajusta intensitatea luminii in functie de nevoile dumneavoastra. In acest caz, este necesar un variator adecvat. Acest tip de iluminat are mai multe avantaje, inclusiv capacitatea de a controla consumul si, prin urmare, de a reduce facturile de energie.

Cum functioneaza un bec cu LED?

Cum functioneaza un bec cu LED? Un bec cu LED este format dintr-o dioda emitatoare de lumina. Aceasta este o tehnologie care emite lumina atunci cand este strabatuta de un curent electric. Prin urmare, becul cu LED trebuie sa fie incorporat intr-un sistem de iluminat, cum ar fi o lampa, un reflector sau o panglica luminoasa. Ofera o putere luminoasa ridicata cu un consum redus de energie electrica. Dioda becului LED produce radiatii monocromatice, adica densitatea sa de energie reprezinta o singura frecventa, o singura lungime de unda. De asemenea, poate produce o radiatie policromatica si necoerenta, un termen complicat pentru a exprima o intensitate si o luminozitate mai buna a luminii albe pure, fara interferente.