Fiecare om visează la un zâmbet alb ca zăpada. La urma urmei, sănătatea și aspectul dinților tăi sunt cartea ta de vizită. Totuși, consumul de cafea, ceai sau fumatul poate provoca decolorarea inestetică a acestora. De aceea albirea dintilor devine din ce în ce mai populară. Dar cum să alegi cea mai bună metodă pentru tine?
Albirea dinților: la cabinet sau acasă?
Dacă ai luat deja decizia că dorești ca zâmbetul tău să fie impecabil, te vei confrunta cu o altă dilemă – să decizi să îți albești dinții singur sau să apelezi la ajutorul profesioniștilor din cabinetul stomatologului? Multe depind de suma pe care o poți cheltui pentru procedură, deoarece costul albirii dinților variază destul de mult. Albirea în cabinet nu va fi doar mai sigură pentru dinții tăi, ci și mai eficientă – dinții vor fi mai albi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Albirea dinților la cabinet
Ce presupune aceasta? Medicul stomatolog va pregăti o acoperire personalizată special pentru tine. Depinde de tine să răspândești gelul de albire pe ei în următoarele 2-4 săptămâni și să-l aplici pe dinți ziua sau noaptea, de obicei timp de 4 ore. După îndepărtarea acestuia, spală bine dinții cu o pastă de dinți cu fluor. Merită să știi că unii pacienți observă sensibilitatea dinților după finalizarea procesului de albire. De aceea, medicii stomatologi recomandă spălarea cu pastă de dinți destinată dinților sensibili timp de cel puțin 2 săptămâni după ultima ședință de albire.
Deoarece gelul va fi pregătit special pentru tine, va fi, de asemenea, perfect potrivit dinților tăi, ceea ce îi va face să se albească la fel pe toată suprafața. Cu toate acestea, merită să știi că această metodă va funcționa numai în caz de îngălbenire nu prea mare. Cu toate acestea, poți albi dinții cu mai multe nuanțe, iar efectul va dura până la 2 ani. Pentru a-i extinde durabilitatea, ar trebui să îți amintești despre o igienă orală aprofundată. Timp de câteva săptămâni după sfârșitul albirii, se recomandă utilizarea așa-numitei „dieta albă”. Aceasta înseamnă că în acest timp ar trebui să renunți la cafea, ceai, sucuri de fructe și vin roșu.
Albirea dinților cu laser
Metoda de albire a dinților cu laser îți va face dinții chiar și opt nuanțe mai albe într-un timp foarte scurt. Procedura în sine durează de la 40 de minute la 1,5 ore. Înainte de a lua o decizie cu privire la albirea cu laser, toate cavitățile din dinți trebuie vindecate. Metoda nu este recomandată persoanelor care suferă de boli ale gingiilor sau dinților. Contraindicațiile includ, de asemenea, sarcina, alăptarea și un număr mare de plombe dentare.
Înainte de a vizita medicul dentist, amintește-ți că dinții trebuie curățați bine și fără tartru în prealabil. Medicul dentist va pune un gel de albire pe ei și va porni laserul, ceea ce va face ca gelul să pătrundă în smalț și să albească dentina. Datorită acestui fapt, efectele tratamentului vor dura mai mult. Timp de 2 săptămâni după tratament, trebuie utilizată o „dietă albă” – dacă nu o folosești, efectele de albire vor dura mult mai scurt.
Mascare cu fațete dentare
Utilizarea fațetelor dentare este cea mai scumpă metodă pentru a obține un zâmbet alb ca zăpada. Totuși, fațetele vor masca nu numai dinții galbeni, ci și asimetria acestora. Procedura în sine implică atașarea unei bucăți subțiri de porțelan la exteriorul dintelui. Utilizarea fațetelor de porțelan va face dinții mai albi și mai estetici, dar vor părea totuși naturali.
Albirea dinților la domiciliu
Există, de asemenea, metode de albire a dinților pe care le poți face singur acasă. Cu toate acestea, acestea nu garantează o astfel de eficiență și siguranță precum albirea profesională. Poți aplica:
- albirea cu benzi;
- albire cu bicarbonat de sodiu;
- albirea cu cărbune activ;
- albirea cu pastă.
Albirea cu bicarbonat de sodiu și cărbune activ sunt metode pe care medicii stomatologi nu le recomandă. Acestea constau în frecarea dinților cu o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă sau pulbere de cărbune activ. Acest lucru poate duce la uzura smalțului și la durere și boli dentare.