Ai observat vreodata ca denumirea bauturii folosite pentru a pregati Cuba Libre, dar si alte cocktailuri delicioase, pare a fi prescurtarea cuvantului „aroma”? In cazul in care vrei sa iti satisfaci curiozitatea si sa afli daca aceasta este doar o coincidenta sau nu, iata care este adevarul!
Poti citi acest articol in timp ce savurezi un sortiment de rom delicios, comandat prin intermediul magazinului online beicevrei.ro. Pe langa bautura puternic aromata, aici vei gasi numeroase alte produse, cu care te poti racori in timpul verii si nu numai! Odata ce ai comandat ceea ce iti doresti, toate produsele vor fi livrate in cel mai scurt timp la adresa indicata de tine, iar tu si cei apropiati va veti putea relaxa in voie!
De unde vine denumirea de rom?
Desi ar avea sens sa existe o legatura intre denumirea acestei bauturi alcoolice si cuvantul „aroma”, acesta nu este cazul. De altfel, numele sau este destul de controversat avand in vedere ca exista mai multe teorii in jurul etimologiei sale.
Una dintre cele mai populare pareri sustine ca bautura si-a primit numele in timpul stapanirii olandeze din Barbados care a avut ca efect, prin altele, plantarea mai multor loturi de trestie de zahar. Din acesta se fabrica un alcool cu totul special, care era savurat in vase mari, denumite „roemer”.
Astfel, englezii s-au inspirat din olandezul „roemer” si au creat propria versiune de „rummer”. Prescurtat, aceasta a devenit „rum” care, pana in ziua de astazi, denumeste una dintre cele mai iubite bauturi din intreaga lume.
Alta teorie implica atat ingredientul de baza folosit pentru aceasta bautura, cat si limba latina. Este vorba despre latinescul „saccharaum”, cuvantul utilizat pentru zahar, din care a ramas doar ultima silaba pentru a denumi acest tip de alcool.
Care este cel mai aromat rom?
Produsa din trestie de zahar, aceasta bautura este disponibila in patru variante principale, distinse in functie de culoarea lor. Inainte de a descoperi care sunt cele patru sortimente, ar trebui sa afli cate ceva despre metoda de productie a acestei bauturi.
Dupa ce apa si sucul de zahar au fost extrase din trestie, acestea sunt lasate la fermentat, iar apoi distilate in rom. Etapa urmatoare determina nuanta bauturii. In cazul in care lichidul rezultat este pastrat in rezervoare de inox, acesta isi pastreaza aspectul incolor.
In schimb, daca este lasat pentru o perioada indelungata in butoaie de stejar, capata o nuanta aurie. Bauturile cu aspect inchis la culoare, asemanator cu ambra, sunt lasate la maturare pentru cativa ani in butoaie de stejar arse.
In functie de metoda de productie, rezulta trei tipuri de rom, cu arome distincte. Iata care sunt acestea!
• Alb. Varianta incolora, silver (argintie) sau light este produsa in rezervoare de inox, motiv pentru care are un pret mai accesibil. Este recomandat pentru cocktailuri de vara, cum este Mojito.
• Auriu. Adesea, acesta este amestecat cu Coca-Cola pentru crearea celebrului cocktail Cuba Libre.
• Dark. Varianta dark are o aroma complexa, care te face sa vrei sa savurezi bautura simpla, fara a o combina cu alte ingrediente.
Dincolo de aceste sortimente, poti opta pentru expresiile cu aroma de vanilie, scortisoara si multe altele. Alege varianta care ti se potriveste si bucura-te de o bautura intens parfumata, cu gust unic!