Ochelarii si tipul acestora

Ochelarii sunt ajutoare optice care corecteaza ametropia ochilor. Acestea includ miopia , hipermetropia , astigmatismul sau presbiopia . Aceasta din urma, cunoscuta si sub numele de presbiopie, este o dezvoltare normala care incepe in a patra decada a vietii. Conform studiilor, aproximativ doua treimi din populatia in varsta de 16 ani si peste poarta ochelari corectori. Le permite celor afectati sa vada clar si, astfel, o crestere semnificativa a calitatii vietii. Astazi, aproape fiecare ametropie poate fi compensata cu ochelari sau lentile de contact adecvate . De exemplu, deosebit de confortabile si populare sunt tipul de rame Silhouette. Aceste rame sunt foarte potrivite pentru persoanele ce lucreaza la calculator, deoarece acestea sunt cele mai confortabile si sunt cea mai buna sugestie cand vine vorba despre un termen mai lung. Ramele Silhouette exista atât pentru femei cât și pentru barbati, fiind foarte stabile la miscarile capului.

In plus, ochelarii protejeaza impotriva influentelor externe perturbatoare sau periculoase, cum ar fi orbirea, lumina UV, praful si corpurile straine. De regula, sportivii in aer liber au, asadar, nevoie de ochelari sportivi . Pentru unele grupuri profesionale, de exemplu sudori sau tehnicieni de laborator chimici, ochelarii de protectie fac parte din imbracamintea lor de lucru.

Exista multe tipuri de lentile. In functie de varsta si cerinte, sunt posibile diferite variante pentru purtator. Tinerii cu miopie au nevoie doar de lentile cu o dioptrie . Se poate vedea clar atat in ​​departare, cat si in apropiere cu acesti ochelari.

De la varsta de aproximativ 45 de ani, lentilele multifocale sunt necesare pentru a vedea clar cu ochelarii la toate distantele. In acest scop exista, de exemplu, ochelari cu lentile bifocale care au o linie de separare clar vizibila intre cele doua zone de vedere. Ochelarii multifocali, care permit vederea  perfecta la toate distantele, sunt mult mai confortabili. O lentila progresiva poate milimetrica pe deficite, comportament de vizualizare, dar si adaptata la miscarea capului purtatorului. Persoanele in varsta pot folosi, de asemenea, lentile cu o singura dioptrie pentru anumite sarcini vizuale. Un exemplu sunt clasicii ochelari de lectura. Sunt perfecti pentru vederea la apropiere. Lentilele cu o singura dioptrie sau ochelarii progresivi pot fi utilizati si in ochelarii de soare sau in cei simpli. Ochelarii pentru condus pot fi deasemenea personalizati conform dioptriilor purtatorului.

Cand se lucreaza la computer, ochelarii clasici simpli isi ating uneori limitele. Ochii au nevoie de zone largi de vizualizare pentru birou si distanta ecranului. Ochelarii de lucru pentru computer special adaptati sunt adesea idealul Silhouette.

Pe langa o vedere buna, aspectul frumos este, de asemenea, important pentru majoritatea oamenilor. Esentiale sunt ramele ochelarilor, fie ca este vorba de o rama metalica, rama din plastic sau rama din titan super-usori – alegerea este uriasa. In vremurile de azi, exista rame potrivite pentru toata lumea. Purtarea ochelarilor nu a fost niciodata atat de placuta si de confortabila ca si astazi. Ochelarii vizibili bine alesi pot spori carisma , de exemplu din punct de vedere al seriozitatii, fiabilitatii si competentei. Personalitatile carora le place sa atraga atentia isi pot mentine imaginea cu o rama ușoară și eleganta, ca de exemplu ramele Silhouette.