Totul despre kombucha: ce este, cum este folosit, proprietati si beneficii

Ai auzit de kombucha? Este o bautura utilizata pe scara larga astazi si promovata ca benefica pentru sanatatea organismului. Va spunem totul despre ea: ce este, cum este folosit, proprietatile si beneficiile sale.

Ce este kombucha?

Kombucha este o bautura fermentata pe baza de ceai, usor dulce si acida, care se realizeaza prin actiunea asupra ceaiului negru indulcit cu bacterii si ciuperci asemanatoare drojdiei.

Din punct de vedere istoric, acesta a fost consumat in China, Rusia si Germania, desi potentialele sale efecte pozitive asupra organismului si-au extins utilizarea in toate partile lumii in scopuri medicinale.

Fiind un produs fermentat si derivat din ceai negru, kombucha a devenit o bautura foarte atractiva careia i se atribuie proprietati benefice valoroase pentru organism pe care le-am putea obtine doar consumandu-l, dar ce este adevarat despre el? Care sunt efectele sale reale asupra corpului nostru? Iata ce spune stiinta despre asta.

 

Proprietatile kombucha

In primul rand, kombucha este o bautura si, prin urmare, este o sursa de apa pentru corpul nostru. Dar, in plus, fermentatia si ceaiul negru indulcit ca origine revin la kombucha ca sursa de zahar (10-13%) si o cantitate minima de alcool (intre 1 gram si 3,6 grame pe litru) produs de drojdii pe zaharul ceaiului.

De asemenea, kombucha are mai multe vitamine si minerale, printre care se numara vitaminele B de care organismul nostru are nevoie pentru functionarea sistemului nervos si muscular, vitamina C, fier, zinc, cupru si mangan.

In plus, ca bautura derivata din ceai negru (desi poate fi facuta si din ceai verde), kombucha are polifenoli antioxidanti in cantitati diferite, deoarece se degradeaza minim in timpul fermentatiei.

In cantitati mici, kombucha poate avea, de asemenea, cofeina tipica ceaiului negru care in corpul nostru stimuleaza sistemul nervos central.

Kombucha se bea de obicei la rece, ca o perfuzie racoritoare si benefica pentru organism, in cantitati recomandate intre 100 si 300 ml zilnic (aproximativ un pahar pe zi).

 

Beneficiile Kombucha

Datorita bogatiei sale de apa, vitamine si minerale, kombucha poate contribui la hidratarea organismului si, deoarece contine polifenoli antioxidanti, cum ar fi catechinele, aportul sau poate oferi aceleasi beneficii ca si aportul de ceai, cum ar fi intarirea sistemului imunitar, contribuind la arderea grasimilor si cresterea metabolismului, prevenind cancerul si altele.

Polifenolii si microorganismele acestei bauturi pot promova, de asemenea, functiile digestive si hepatice, precum si beneficiile sanatatii cardiovasculare, au activitate anti. Stres si hepatoprotector, ultimele doua functii au fost studiate in principal la rozatoare.

Desi multi considera ca beneficiile ceaiului negru sau ale ceaiului verde daca ar fi obiectul fermentatiei sunt transferabile in kombucha, cercetarea pe aceasta tema nu este suficienta si, prin urmare, aceste avantaje sunt inca discutabile, mai ales ca, cantitatile recomandate de kombucha sunt mult mai mici decat ceea ce putem bea din ceai in fiecare zi.

Chiar si la unele persoane, aportul de kombucha a fost asociat cu efecte adverse, cum ar fi icterul, greata, durerile de cap si de gat.

Prin urmare, kombucha poate fi bine tolerata si benefica la multi oameni, consumata in special in cantitati care nu depasesc 300 ml zilnic.