Unelte pentru demontarea în siguranță a rulmentului

Pentru a îndepărta diferite piese mecanice și industriale, cum ar fi rulmenții, este nevoie de unelte speciale. Acestea sunt foarte folositoare, mai ales atunci când piesele sau rulmenții sunt montați în arborii rotativi ai mașinii sau în interiorul unei găuri (de ex. rulment gaură înfundată). O asemenea unealtă este și presa de rulment, care este de obicei fabricată din oțel, fier sau alt aliaj metalic, pentru a asigura o duritate și rezistență mai mare decât a pieselor pe care le agrenează. Presa de rulmenți este fabricată în numeroase variante, fiecare fiind concepută pentru a se potrivi la un anumit tip de aplicație.

Presele de rulmenți sunt acționate fie manual, fie cu ajutorul unui cilindru hidraulic, reducându-se astfel costul și efortul cu munca fizică. Presa de rulmenți are trei părți principale: șurubul de tracțiune, ghearele de prindere și mânerul în formă de T de pe șurub. Uneori, acestea sunt dotate cu un capăt hexagonal pentru a se potrivi cu o cheie tubulară. Presele de rulmenți sunt disponibile în diferite dimensiuni: de la cele mai mici, folosite la demontarea rulmenților cu lățimea de câțiva milimetri, până la prese de categoria grea,  ce pot fi utilizate pe mașini mari, mașini industriale sau comerciale.

Tipuri de unelte pentru extragerea rulmenților

În spațiile înguste, unde brațele sau ghearele presei de rulment nu ajung confortabil pentru a extrage rulmentul, se folosesc separatoarele de rulmenți. Acestea sunt instrumente ideale pentru îndepărtarea cu ușurință a rulmenților, scripetelor, roților dințate și bucșelor care sunt montate aproape de carcasa lor sau de alte componente. Acestea sunt cele mai sigure tipuri de accesorii de folosit pentru extragerea rulmenților. Separatoarele sunt proiectate cu două plăci care se strâng în jurul căii de rulare interioare a rulmentului, încastrându-se sub acesta și împingând rulmentul în sus și în afara arborelui.

Uneltele cel mai frecvent utilizate pentru îndepărtarea rulmenților sunt extractorii de rulmenți cu două sau trei brațe (gheare) sau presele de rulmenți cu prindere exterior. Acestea sunt clasificate după capacitatea de presiune, care variază până la o presiune de patruzeci de tone și dispun de două sau trei brațe subțiri și conice, permițând capetelor să ajungă cu ușurință în spatele rulmentului până la cursa acestuia. Șurubul central de tracțiune oferă niveluri ridicate de cuplu cu puțin efort, apăsând partea superioară a arborelui și aplicând o tracțiune în sus pe filet.

Presa de rulment cu prindere interioară este utilizată pentru demontarea rulmenților canelați cu bile sau a seturilor de rulment interior din găurile înfundate. Spre deosebire de presele de rulment cu prindere pe exterior, aceste unelte prezintă trei brațe în două stiluri diferite: brațele standard și brațe mai lungi. Presa de rulment cu prindere pe interior folosește o funcție de ciocan glisant pentru a împinge în sus și a aplica un șoc rulmentului, permițându-i astfel să iasă din orificiu sau carcasă.

La magazinul Leco găsiți o gamă de instrumente de clasă mondială pentru a completa oferta noastră bogată de rulmenți, inclusiv cele mai bune prese de rulmenți. Contactați-ne chiar acum dacă sunteți în căutarea unui dispozitiv de extragere a rulmenților sau aveți nevoie de asistență pentru întreținerea rulmentului.