Nu este usor sa-i faci pe copii, mai ales pe adolescenti, sa inteleaga ca vara poate fi (si) un moment ideal pentru a se dedica lecturii. In plus, pe librariadonaris.ro vei gasi o multime de carti care, cu siguranta, le vor placea nespus. Dar totusi, cum ii poti face pe acesti mici rebeli sa se indragosteasca de lectura si sa citeasca o carte sau chiar mai multe in timpul vacantei de vara, cand, desigur, sunt atat de multe alte tentatii? Vara inseamna mare, plaja, piscina, plimbari in parc, distractie. Si nu este nimic gresit in asta mai ales ca adolescentii si copiii in general au nevoie de aceasta recreatie. Insa o carte, oricat de out of fashion ar parea in lumea copiilor din aceasta noua generatie, poate insemna foarte mult pentru dezvoltarea lor, pentru imbogatirea limbajului si pentru a descoperi lumi noi.
Prima noastra sugestie pentru a face asta ? Nu-i forta. Repetam: nu-i forta… A citi vara, pentru urechile multor adolescenti din Romania, suna mai mult sau mai putin ca a te culca la zece in noaptea de Revelion. Pe scurt: este o contradictie in termeni.
Ideea este ca vara este, cel putin in viziunea noastra, adultii, timpul privilegiat pentru a introduce lecturarea tuturor acelor carti pe care le-am ingramadit pe noptiera in timpul iernii si asa credem ca ar trebui sa fie si pentru copiii nostri, pe care ni-i imaginam fericiti citind acolo sub soarele de august, sub umbrela, in fata marii. De fapt, in acest context, „a visa” este verbul cel mai potrivit, deoarece arareori vom vedea asa ceva, mai ale la noua generatie.
Iata cinci sfaturi practice pentru a-i atrage pe copii si adolescenti in lumea lecturii de vara, presupunand ca oricum nu va fi usor, ca va necesita multa munca din partea ta si ca mai presus de toate va trebui sa fii foarte flexibil si sa incerci putin. In plus, trebuie sa stii ce fel de lecturi i-ar interesa, ceea ce presupune din partea ta o munca de cercetare si de descoperire a lucrarilor care sunt in topul preferintelor adolescentilor din aceasta generatie.
- Nu-i forta. Repetam: nu-i forta. Un adolescent nu ar face cu placere nimic din ceea ce a fost obligat sa faca, nici macar sa mearga intr-un parc acvatic. Pana la urma, tu ai face ceva ce nu doresti? Poate ca da insa ti-ar lasa un gust amar. Trebuie sa stii cumsa introduci cartile in viata lui si sa il faci, cel putin sa creada, ca el este cel care a ales sa citeasca si nu tu.
- Foloseste tactica reclamei. Se presupune ca iti cunosti copilul, nu? Cel putin intr-o oarecare masura stii care sunt gusturile sale, ai o idee vaga despre ce i-ar putea placea? Ei bine: mai intai, fa o plimbare draguta prin librarie si selecteaza cinci carti de care crezi ca se va indragosti sau ca ii vor capta atentia. Apoi, din fiecare, rasfoieste cateva pagini, coperta din spate, recenziile de pe internet si pregateste un scurt spot publicitar, un trailer. Va fi ca si cum ai promova un film de cinema, incercand sa fii cat mai convingator. Vei vedea ca macar una dintre aceste carti o va lua si o va citi de bunavoie.
- Un tur frumos al bibliotecii, impreuna, lasandu-i o ora de libertate. Poti sa mergi cu el la biblioteca din oras si sa il lasi sa se miste in voie, fara supravegherea ta, in acel loc. Cu siguranta ceva ii va atrage atentia. Acolo va putea imprumuta orice carte doreste. Este imposibil ca sa nu ii placa macar o carte dintre toate titlurile pe care le va gasi. In plus, bibliotecarii il pot ajuta sa se orienteze si sa ii ofere sfaturi. Pana la urma, cine este mai informat in materie de carti decat un angajat al bibliotecii?
- Nu fi prea pretentios. Daca copilul tau alege carti pe care le consideri de calitate indoielnica, lasa-l oricum sa le ia. Stiu, poate ne trec fiorii cand vedem ce citesc unii dintre ei, dar trebuie sa incepem de undeva. Incearca doar sa te asiguri ca dupa aceste prime citiri incearca sa impinga treptat putin mai sus si sa aleaga carti de calitate mai buna. Totusi, nu subetsima anumite stiluri. De exemplu, daca tie nu iti place, sa zicem, Stephen King, asta nu inseamna ca nu este un scriitor bun si ca adolescentul nu poate citi o astfel de carte. Gusturile in materie de lectura sunt relative si mai bine, daca tu nu stii despre ce este o carte sau nu ti se pare potrivita, citeste cateva recenzii si informatii despre ia si abia apoi formeaza-ti o opinie.
- Foloseste psihologia negativa. Sunt carti pentru adolescenti care sunt foarte bune si care contin poate niste scene putin mai indraznete. Acest lucru poate fi cel mai puternic stimulent pentru a citi. Acelasi tip de truc poate fi facut cu cartile de groaza sau thrillerele in care exista un pasaj puternic emotional. Mai noi, adolescentii sunt atrasi de literatura cu vrajitoare, vampiri sau varcolaci. Nu ii interzice asemenea lecturi. Sunt unele carti extraordinar de bine scrise si care abordeaza o multime de probleme ale unui adolescent. In astfel de carti este posibil ca copilul tau sa se regaseasca si sa gaseasca raspunsurile la multe dintre problemele specifice varstei.
Dupa cum vezi, a convinge un adolescent sa citeasca, mai ales vara, este o misiune foarte grea, ce necesita muca si implicare. Insa nu este o misiune imposibila. Trebuie sa dezvolti o tactica si sa te pui in pielea lui. Pana la urma, lucrurile ar trebui sa fie relativ simple daca tinem cont de faptul ca la librarii, precum Libraria Donaris, exista atatea carti fabuloase care ii vor trezi interesul.