Ce este hipoacuzia

Hipoacuzia este o afectiune care afecteaza auzul si poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv varsta, expunerea la zgomot, boala sau trauma. In acest articol, vom discuta despre ce este hipoacuzia, simptomele sale, cauzele si optiunile de tratament.

Ce este hipoacuzia?

Hipoacuzia este termenul medical pentru pierderea partiala sau totala a auzului. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv varsta, expunerea la zgomot, boli si traumatisme. Hipoacuzia poate fi temporara sau permanenta si poate varia de la o pierdere usoara a auzului pana la surditate totala, audisound.ro .

Tipuri de hipoacuzie

Există două tipuri principale de hipoacuzie: conductivă și neurosenzorială.

Hipoacuzie conductivă

Hipoacuzia conductivă este cauzată de o blocare sau o interferență a sunetului din a ajunge la urechea interioară. Această blocare poate fi cauzată de acumularea de ceară, inflamație, tumori sau traume la nivelul urechii sau a canalului auditiv.

Hipoacuzie neurosenzorială

Hipoacuzia neurosenzorială apare atunci când structurile din urechea interioară care transmit sunetul la creier sunt deteriorate. Acest lucru poate fi cauzat de îmbătrânire, expunere la zgomot, infecții sau alte boli. Aceasta este cea mai comună formă de hipoacuzie.

Cauze ale hipoacuziei

Există o varietate de cauze ale hipoacuziei, inclusiv:

 • Îmbătrânirea: Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, auzul lor poate scădea treptat.
 • Expunerea la zgomot: Experții estimează că șase milioane de americani suferă de hipoacuzie din cauza expunerii la zgomot la locul de muncă sau în timpul timpului liber.
 • Boli: Anumite boli precum diabetul, hipertensiunea arteriala sau boli autoimune pot afecta auzul.
 • Traume: Traumele la nivelul urechii sau a creierului pot provoca hipoacuzie.

Simptome ale hipoacuziei

Simptomele hipoacuziei pot varia de la o pierdere usoara a auzului pana la surditate totala. Simptomele pot include:

 • Dificultatea de a auzi conversatii sau sunete obisnuite
 • Nevoia de a intreba frecvent interlocutorul sa repete
 • Creșterea volumului la radio sau la televizor
 • Dificultatea de a auzi sunetele inalte sau cele cu frecvență joasă

Diagnosticarea hipoacuziei

Daca observati semne de hipoacuzie, trebuie sa consultati un medic sau un audiolog. Medicul va incepe prin a va intreba despre simptomele si istoricul medical al familiei. De asemenea, pot fi efectuate teste de auz, cum ar fi testele auditive sau testele de imitare vocala.

Testele auditive pot fi efectuate in cabinete speciale, unde se evalueaza capacitatea urechii de a percepe diferite tonuri si frecvente de sunet. Testele de imitare vocala sunt folosite pentru a evalua capacitatea unei persoane de a auzi si intelege cuvintele rostite in diferite conditii de zgomot.

Tratamentul hipoacuziei

Tratamentul hipoacuziei depinde de cauza subiacenta si de gravitatea afectiunii. Uneori, hipoacuzia poate fi reversibila, iar tratamentul poate restabili auzul. In alte cazuri, hipoacuzia poate fi permanenta, iar tratamentul se concentreaza pe gestionarea si reducerea simptomelor.

Tratamentele pentru hipoacuzie includ:

 • Aparat auditiv: Aceste dispozitive sunt concepute pentru a amplifica sunetele si pentru a imbunatati auzul. Sunt disponibile in diferite dimensiuni si modele si pot fi personalizate pentru fiecare pacient si se pot gasi aici la preturi foarte bune.
 • Cochlear implant: Acestea sunt dispozitive implantabile care sunt concepute pentru a stimula direct celulele auditive din urechea interioara. Sunt folosite in cazurile grave de hipoacuzie.
 • Terapie de limba si vorbire: Aceasta terapie poate ajuta persoanele cu hipoacuzie sa invete sa comunice mai eficient.

Prevenirea hipoacuziei

Unele cazuri de hipoacuzie pot fi prevenite prin evitarea expunerii la zgomot sau purtarea de protectie auditiva adecvata. Iata cateva sfaturi pentru a proteja auzul:

 • Evitati expunerea la zgomote puternice timp indelungat.
 • Utilizati protectie auditiva atunci cand lucrati in medii zgomotoase sau cand ascultati muzica la casti.
 • Reduceti volumul la casti sau la televizor.
 • Evitati utilizarea bumbacului sau a obiectelor ascutite pentru curatarea urechilor.

Concluzie

Hipoacuzia poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau stilul de viata. Este important sa fii constient de simptomele si sa cauti tratament imediat daca suspectezi ca ai o pierdere a auzului. Hipoacuzia poate fi gestionata si tratata cu ajutorul medicilor si audiologilor, asadar nu ezitati sa va adresati specialistilor.