Ce sunt nevii dermici si cum se trateaza?

Nevii dermici, cunoscuti si sub denumirea de nevi, reprezinta o categorie comuna de leziuni cutanate care pot aparea pe suprafata pielii unei persoane. Acestea sunt de obicei non-canceroase, dar pot varia in aspect si pot ridica intrebari cu privire la tratament si monitorizare.

Ce sunt nevii dermici?

Nevii dermici sunt leziuni cutanate care se dezvolta in stratul superior al pielii si sunt alcatuiti in principal din celule de pigment numite melanocite. Acesti nevi pot varia in aspect si pot fi gasiti pe orice parte a corpului. In general, au un aspect plat sau usor bombat, pot fi colorati in diferite nuante de maro sau negru si pot avea dimensiuni variabile. Majoritatea nevilor dermici sunt non-cancerosi, dar este important sa se monitorizeze orice schimbare a aspectului sau dimensiunii lor. Pentru a afla mai multe citeste despre ce trebuie sa stii despre nevii dermici.

Cauze si tipuri de nevi dermici

Cauza exacta a nevilor dermici nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca predispozitia genetica poate juca un rol in dezvoltarea lor. In plus, expunerea la radiatii ultraviolete poate creste riscul de dezvoltare a nevilor dermici.

Exista mai multe tipuri de nevi dermici, inclusiv:

  • Nevi dermici comuni: Acesti nevi sunt de obicei rotunzi sau ovali si pot fi de culoare maro sau negru. Sunt cele mai frecvente tipuri de nevi.
  • Nevi congenitali: Acesti nevi sunt prezenti la nastere si pot varia in dimensiune. Nevi congenitali mari pot necesita monitorizare si evaluare suplimentara de catre un dermatolog.
  • Nevi atipici: Acest tip de nevi pot avea caracteristici care ii fac sa fie mai putin tipici, cum ar fi dimensiuni mari, forme neregulate sau o variatie in culoare. Nevi atipici pot necesita monitorizare atenta, deoarece pot avea un risc crescut de degenerare in melanom (cancer de piele).

Cum se identifica nevii dermici?

Identificarea nevilor dermici implica o simpla examinare a pielii. Este important sa fiti constienti de orice schimbare a aspectului sau dimensiunii nevilor existenti sau de aparitia unor noi leziuni cutanate. In cazul unor nevi mai mari sau a celor cu aspect atipic, se poate recomanda evaluarea de catre un dermatolog. Dermatologii pot utiliza tehnici precum dermatoscopia sau biopsia pentru a evalua mai detaliat nevii si pentru a exclude prezenta celulelor canceroase. Poti apela la dermatoscopie în județul Mures pentru a elimina nevii.

Tratamentul nevilor dermici

In majoritatea cazurilor, nevii dermici nu necesita tratament, mai ales daca sunt non-cancerosi si nu prezinta simptome. Cu toate acestea, in anumite situatii, tratamentul poate fi considerat din motive estetice sau pentru a reduce disconfortul.

Optiunile de tratament pot include:

  • Excizia chirurgicala: In acest caz, nevul este indepartat chirurgical. Aceasta procedura poate fi efectuata daca nevul cauzeaza disconfort sau daca exista suspiciuni ca ar putea fi canceros.
  • Laserterapia: Laserul poate fi folosit pentru a indeparta sau estompa nev ii, in special cei cu scop estetic.
  • Crioterapia: Crioterapia implica inghetarea nevului cu azot lichid pentru a il indeparta.

Este important sa discutati cu un medic dermatolog inainte de a decide sa indepartati sau sa tratati un nev dermic. Monitorizarea regulata a nevilor existenti si prevenirea expunerii la radiatii ultraviolete prin utilizarea cremei de protectie solara sunt importante pentru mentinerea sanatatii pielii si pentru a detecta eventuale schimbari in timp.