Cum alegem lustrele sau plafonierele in functie de marimea camerei?

O lampa de plafon este o lampa care este fixata pe tavan. Alaturi de alte tipuri de iluminat, cum ar fi spoturile sau lampile de perete, plafoniere poate aduce lumina in orice incapere din casa. Pentru a va asigura ca alegeti plafoniera potrivita, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti.

Alegerea unui plafonier depinde de doua criterii esentiale: dimensiunea camerei care urmeaza sa fie iluminata si natura iluminarii. Exista mai multe tipuri de iluminat. Becurile cu incandescenta sunt cele mai vechi si sunt adesea inlocuite cu becuri cu consum redus de energie sau cu LED-uri. Unele dintre acestea au nevoie de ceva timp pentru a atinge puterea maxima de iluminare si nu sunt recomandate in zone precum coridoarele, de exemplu, unde este necesara o iluminare rapida.

Al doilea tip de iluminat este cel cu halogen. Este mai puternic si se aprinde instantaneu. De asemenea, consuma mai multa energie electrica. In plus fata de aspectul decorativ, este important sa alegeti un plafonier care sa aiba dimensiunea potrivita pentru camera. In incaperile mici, cum ar fi toaletele sau coridoarele, va sfatuim sa evitati plafonierele cu un diametru mai mare de 30 cm, care sunt prea voluminoase. Exista mai multe tipuri de corpuri de iluminat tavan.

Tipul de iluminat

Primul lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o lampa de plafon este tipul de iluminat pe care il ofera. Exista doua tipuri principale: cu incandescenta si cu halogen. Plafoniera cu incandescenta este recomandata in special pentru incaperile cu un volum mare de trafic, cum ar fi un coridor, deoarece asigura un iluminat instantaneu. Pentru camerele de zi, cum ar fi iluminatul camerei de zi sau al bucatariei, plafoniera cu halogen va asigura o lumina generala si constanta in intreaga camera. Cele mai recente tehnologii de iluminat, cum ar fi becurile cu economie de energie sau LED-urile, se prezinta, de asemenea, ca alte posibilitati de iluminat cu o lampa de plafon.

Plafoniera si dimensiunea camerei?

Al doilea factor important in alegerea unei lampi de tavan este dimensiunea camerei care urmeaza sa fie iluminata. In mod logic, dimensiunea plafonierei ar trebui sa fie adaptata la dimensiunea camerei. In general, o lampa de plafon cu un diametru mai mic de 30 cm va fi mai mult decat suficienta pentru a ilumina o zona ingusta, cum ar fi o toaleta sau un coridor. Pe de alta parte, o incapere mare, cum ar fi un living, va beneficia de o iluminare optima, optand pentru un plafoniera mare, sau chiar de dimensiuni XXL, pentru a tine pasul cu ultimele tendinte in materie de decoratiuni.

Alegeti forma si stilul

Forma si proportiile plafonierei trebuie sa fie adaptate la spatiul dumneavoastra. Pentru o camera de zi mare si dreptunghiulara, optati pentru un plafonier lung: acesta va asigura o buna distributie a luminii.

 

 Alegeti o lumina de tavan potrivita

Pentru bai, optati pentru siguranta si alegeti plafoniere specifice cu un indice de protectie (IP) adaptat si o temperatura de culoare alba. Daca priza de cablu este prost amplasata, optati pentru un model foarte ingenios: corpul de iluminat, cu bratul reglabil, ofera lumina in locul potrivit!