Cum se alege corect o banda led?

La un pret rezonabil si usor de instalat, benzile LED va vor imbunatati cu siguranta interiorul. Echipata cu lampi mici de joasa tensiune, aceasta banda de cupru autoadeziva are si avantajul de a consuma putina energie electrica. Cumpara o banda led RGB si bucura-te d elumian si culoare.

Criteriile tehnice pentru alegerea unei benzi LED

  • Numarul de LED-uri pe metru

De obicei gasim benzi de 30 sau 60 de LED-uri pe metru. Dincolo de aceasta, consumul de energie electrica devine prea mare pentru ca utilizarea acestei forme de iluminat sa fie rentabila. Daca doriti o redare omogena, alegeti in mod ideal 60 de LED-uri pe metru.

  • Putere (in lumeni)

Puterea luminozitatii este calculata in lumeni. Intr-adevar, cu un sistem de consum redus, puterea nu mai este un indicator bun. Cu cat este mai mare numarul de lumeni, cu atat este mai mare puterea de lumina. Astfel, pentru iluminat va trebui sa optati pentru o banda de minimum 400 de lumeni pe metru, in timp ce o banda de mai putin de 200 de lumeni pe metru va fi potrivita pentru o utilizare pur decorativa sau pentru un simplu markup. O banda LED RGB poate produce culori diferite, dar nu va livra acelasi numar de lumeni in functie de culoarea afisata.

  • Benzi LED din silicon sau non-silicon
sursa foto pedavo.ro

Benzile din silicon protejeaza LED-urile si faciliteaza curatarea. Benzile non-siliconice trebuie plasate in profile specifice pentru a proteja LED-urile si pentru a difuza cel mai bine lumina.

Cum sa va alegeti banda LED?

  • Lungimea benzii LED

 

Benzile LED sunt in general disponibile in 1,5m, 5m sau 10m, dar lungimile standard nu corespund neaparat lungimii necesare proiectului vostru: Daca o banda este prea scurta, puteti adauga o extensie pentru banda. Cele doua benzi sunt conectate impreuna folosind un conector, urmand instructiunile producatorului. Daca o banda este prea lunga, uneori este posibil sa o taiati. Mentiunea <<recupable>> este apoi indicata de producator. Va trebui sa respectati locul indicat pentru taietura, adesea simbolizat prin desenul unei foarfece. In functie de lungimea totala a proiectului vostru, tensiunea de alimentare preferata va varia. Unele benzi care functioneaza cu o sursa de alimentare de 12 volti sunt destinate instalatiilor mai mici de 10 m, cum ar fi Ledflexi de la Inspire, altele precum Maxled de Paulmann sunt destinate instalatiilor de pana la 20 m, datorita sursei de alimentare de 24 de volti.

Alegeti culoarea benzii cu LED-uri

In functie de producator, calibrarea in Kelvin poate varia si lumina emisa de panglici poate avea o nuanta usor diferita de la o panglica la alta. Pentru a ilumina uniform o camera, obtineti benzi LED de la aceeasi marca.

  • Benzi LED monocrome

 

Difuzeaza lumina de o singura culoare, cel mai adesea alba, sau uneori rosie, albastra sau verde. Prin urmare, puterea sa este mai mare decat cea a unei benzi LED multicolore. Exprimata in Kelvin (K), temperatura culorii este utilizata pentru a determina indicele de neutralitate a albului:

  • Albul cald, usor galben si care creeaza o atmosfera intima, este in jur de 3000K.
  • Albul natural, potrivit pentru toate spatiile, este in jur de 4000K.
  • Albul rece, usor albastrui, este in jur de 6000K.