Unul dintre beneficiile de netagaduit ale unei gradini de casa este modul in care plantele ne fac viata mai sanatoasa si mai frumoasa. Dar este vroba despre mai mult! Multe plante pot fi folosite si in bucatarie. Leusteanul, busuiocul, menta, cimbru si balsam de lamaie sunt doar cateva care pot oferi meselor noastre o aroma unica. Merita mentionat ca fiecare dintre ele are, de asemenea, beneficii specifice de promovare a sanatatii.
Principala materie prima pe baza de plante este radacina de leustean, dar frunzele pot fi folosite si in scopuri culinare. Originile leusteanului sunt dezbatute, dar cel mai probabil provine din tinuturile Iranului de astazi. In prezent este cultivat in multe locuri din lume. Radacina de leustean este recoltata toamna si necesita curatare si uscare rapida. Uleiul sau esential este considerat a fi cel mai valoros ingredient al leusteanului. Datorita prezentei uleiului esential, radacina de leustean are un efect usor diuretic. Datorita acestui fapt, este utilizat in tratamentul infectiilor tractului urinar sau eczemelor. La randul sau, decoctul preparat cu leustean are si efect diastolic si antibacterian. Leusteanul a fost odata folosit pentru a prepara afrodisiace, deoarece oamenii credeau ca creste libidoul atat masculin, cat si feminin. Leusteanul este, de asemenea, un condiment aromat. Frunzele plantei au o aroma. Se recolteaza din iunie pana in august si apoi se adauga in preparate proaspete sau uscate.
Cand incepem acasa sa ne cultiva o gradina de plante aromatice, este pentru ca cautam sa consumam alimente naturale, sanatoase si organice produse de noi.
Avand gradini de casa ne permitem sa cunoastem originea produselor noastre si mai presus de toate sa avem siguranta ca aceste plante au crescut in mod natural fara pesticide, ingrasaminte si ingrasaminte chimice. Cand cultivi ierburi aromatice pentru gatit precum arpagicul, coriandru sau patrunjel ai avantajul de a avea aceste ingrediente proaspete si la indemana in bucatarie. Vin direct de la mica ta gradina de ierburi in propria farfurie. Gustul este total diferit, trebuie doar sa-l gusti ca sa-ti dai seama. A sti ce mananci si de unde provine este un lucru esential pentru o alimentatie sanatoasa.
Cele mai multe legume si ierburi tin insectele departe cu usurinta, economic si durabil. Sinergia pe care o produc genereaza o asociere benefica. De exemplu, busuiocul respinge mustele sau tantarii. Menta respinge afidele si insectele in general.
De asemenea, este important de mentionat ca exista insecte care, departe de a fi daunatoare culturilor noastre, ne ajuta sa tinem la distanta daunatorii, sa incurajam polenizarea si sa ne imbunatateasca calitatea solului. Buburuzele, albinele si carabusii sunt toate insecte foarte bune pentru gradina noastra de legume aromate. Pe site-ul esenzi.ro gasim o multime de seminte de plante aromatice si condimentate pentru orice gust!
Busuiocul – un plus la moda pentru bucataria italiana
Busuiocul exista de secole si este prezent si astazi in mesele noastre. Cel mai adesea, apare in bucataria italiana. Busuiocul cultivat intr-o gradina de casa necesita multa apa si lumina. Ingrijirea corespunzatoare va fi platita – busuiocul are un gust unic, o aroma si multe proprietati de stimulare a sanatatii. Adaugarea de busuioc la mesele noastre va avea un efect pozitiv asupra sistemului nostru digestiv, deoarece stimuleaza secretia de sucuri digestive. In plus, are un efect usor calmant si antiinflamator.
Busuiocul este un plus minunat pentru:
– seminte de leguminoase,
– paste,
– marinate din carne si peste,
– branza,
– sosuri de casa.
Frunzele de busuioc proaspat au gust la fel de bine pe cat arata. Prin urmare, sunt grozave pentru decorarea mancarurilor noastre. Pe langa frunzele proaspete, putem folosi si busuioc uscat si pudra.
Menta – o planta aromatica pentru probleme digestive
Cunoastem menta pentru proprietatile sale valoroase atunci cand vine vorba de ameliorarea afectiunilor digestive. Compusii din menta au un efect relaxant asupra muschilor netezi ai sistemului digestiv. In plus, menta stimuleaza secretia de bila, care ne ajuta sa digeram grasimile. Menta poate ajuta, de asemenea, la reducerea flatulentei si a greturilor. Interesant este ca compusii mentei au un efect usor calmant. Cand vine vorba de cultivare, nu exista cerinte speciale.
Menta functioneaza bine ca un plus la:
– bauturi racoritoare de sarbatori,
– carne (in special miel si oaie),
– peste,
– sorbeturi.
Apa minerala are un gust minunat cu frunzele de menta proaspata, deoarece acestea ii imbogatesc gustul. Daca adaugi si niste fructe proaspete, obtii o bautura gustoasa care te poate convinge sa bei mai mult, deoarece cantitatea potrivita de lichide este necesara pentru buna functionare a organismului.
Cimbru – o planta din sudul Europei
Cimbrul provine din tinuturile din apropierea Marii Mediterane. Prin urmare, atunci cand calatorim in aceste regiuni, de multe ori ii simtim gustul si aroma in mancarurile locale. Cimbrul era foarte popular in antichitate – romanii, de exemplu, il foloseau pentru a pregati bai terapeutice. Compusii continuti de cimbru au proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si expectorante. De asemenea, pot ajuta la ameliorarea afectiunilor neplacute ale sistemului digestiv. Adaugati cimbru in alimente pentru a ajuta digestia.
Adaugati cimbru la:
– carne (in special carne de pasare, vita),
– Supe,
– tocanite,
– umplutura,
– legume (in special praz, broccoli, fasole, sparanghel).
Cimbrul, impreuna cu foile de dafin si patrunjelul, creeaza un amestec de ierburi numit buchet garni. Este folosit in bucataria franceza, cel mai adesea ca adaos la tocane si supe.
Mentinerea unei mici gradini de plante pentru gatit este o activitate perfecta pentru a reduce stresul zilnic.
Pe langa reducerea stresului, a avea o gradina cu plante medicinale te va ajuta sa inveti sa ai multa rabdare. Trebuie sa astepti saptamani intregi pentru a obtine rezultate, lucru cu care poate nu esti obisnuit, asa ca este o modalitate excelenta de a castiga rabdare si de a reduce stresul.