Diferenta dintre diferite tipuri de panouri solare

Impulsul pentru sursele de energie regenerabila a dus la o crestere a utilizarii energiei solare. Numai in ultimul deceniu, industria solara a crescut cu aproape 50%. Pe masura ce sectorul solar continua sa creasca, merita sa studiem baza industriei solare: panourile solare. Acest ghid va ilustra diferitele tipuri de panouri solare disponibile astazi pe piata, punctele forte si punctele slabe ale acestora si care este cel mai potrivit pentru cazuri specifice de utilizare.

Ce este un panou solar?

Panourile solare sunt folosite pentru a colecta energia solara de la soare si pentru a o transforma in energie electrica.

Panoul solar tipic este compus din celule solare individuale, fiecare dintre acestea fiind realizata din straturi de siliciu, bor si fosfor. Stratul de bor asigura sarcina pozitiva, stratul de fosfor asigura sarcina negativa, iar placheta de siliciu actioneaza ca semiconductor.

Cand fotonii soarelui lovesc suprafata panoului, ei elimina electronii din „sandwich” de siliciu si in campul electric generat de celulele solare. Acest lucru are ca rezultat un curent directional, care este apoi valorificat in putere utilizabila.

Intregul proces se numeste efect fotovoltaic. Un panou solar tipic contine 60, 72 sau 90 de celule solare individuale.

Cele 4 tipuri principale de panouri solare

Exista 4 tipuri majore de panouri solare disponibile astazi pe piata: panouri monocristaline, policristaline, PERC si panouri cu pelicula subtire.

Panouri solare monocristaline

Cunoscute si sub denumirea de panouri cu un singur cristal, acestea sunt realizate dintr-un singur cristal de siliciu pur care este taiat in mai multe plachete. Deoarece sunt fabricate din siliciu pur, pot fi identificate cu usurinta prin culoarea lor neagra inchisa. Utilizarea siliciului pur face ca panourile monocristaline sa fie cele mai eficiente din punct de vedere al spatiului si cele mai durabile dintre toate cele trei tipuri de panouri solare.

Panouri solare policristaline

Dupa cum sugereaza si numele, acestea provin din diferite cristale de siliciu in loc de unul singur. Fragmentele de siliciu sunt topite si turnate intr-o forma patrata. Acest lucru face ca celulele policristaline sa fie mult mai accesibile, deoarece nu exista aproape nicio risipa si le confera acea forma patrata caracteristica.

Panouri cu emitator pasiv si celula in spate (PERC).

Panourile solare PERC sunt o imbunatatire a celulei monocristaline traditionale. Aceasta tehnologie relativ noua adauga un strat de pasivare in suprafata din spate a celulei care imbunatateste eficienta in mai multe modri:

Reflecteaza lumina inapoi in celula, crescand cantitatea de radiatie solara care este absorbita.

Reduce tendinta naturala a electronilor de a se recombina si inhiba fluxul de electroni in sistem.

Permite reflectarea unor lungimi de unda mai mari de lumina. Undele de lumina de peste 1.180 nm nu pot fi absorbite de placile de siliciu si pur si simplu trec prin ele, astfel incat ajung sa incalzeasca foaia metalica din spate a celulei si sa-i reduca eficienta. Stratul de pasivare reflecta aceste lungimi de unda mai mari si le opreste sa incalziti foaia din spate.

Panouri solare Perc

Panourile PERC permit o colectare mai mare de energie solara intr-o amprenta fizica mai mica, ceea ce le face ideale pentru spatii limitate. Sunt doar putin mai scumpe de produs decat panourile traditionale, datorita materialelor adaugate necesare, dar pot fi fabricate pe acelasi echipament si pot ajunge sa aiba un cost mediu pe watt mai mic datorita eficientei lor.