Adesea, auzim multe persoane folosind eronat termenii de “orteza” si “proteza”. Multi nu stiu care este diferenta dintre ele si, de exemplu, daca folosesc o orteza de genuchi, spun gresi ca au o proteza de genunchi. Desi ortezele si protezele ofera un sprijin important multor oameni si sunt uneori necesare pentru a imbunatati aspectul functional al unui membru sau al unei parti a corpului, exista niste diferente foarte mari intre o orteza si o proteza.
Diferentele dintre orteza si proteza
Stii sa distingi clar diferenta dintre o orteza si o proteza si esti familiarizat cu utilizarea acestor doi termeni? Daca nu, atunci articol este pentru tine. Trebuie sa stim ca ambele sunt foarte utile pentru rezolvarea diferitelor probleme care pot afecta mai multe parti ale corpului, dar au functii foarte diferite. Orteza compenseaza, asista si stabilizeaza o parte a corpului, in timp ce proteza inlocuieste total o parte a corpului.
Orteza
Orteza este un instrument, in general, conceput la comanda de un ortezist-protezist, insa poate fi cumparata si fara o comanda prealabila. Este un dispozitiv care consta in compensarea unei functii, asistarea unei structuri (articulare sau musculare) si stabilizarea unei parti a corpului in timpul unei perioade de repaus sau reabilitare.
Ortezele pot fi folosite pentru mai multe parti ale corpului precum membrele inferioare, si anume atela, orteza adaptata, articole de imbracaminte compresive, carje, baston, orteze genunchi etc., dar si pentru membrele superioare, si anume atela pentru umar, atela pentru incheietura mainii, atela de noapte, atela de imobilizare antebrat, inel Murphy etc.). De asemenea, aceste dispozitive ne pot proteja picioarele (pantofi ortopedici, glezna, orteza de imobilizare, orteza tibiala etc.) precum si pentru trunchi, gat, cap (hernie de bandaj, centura lombara, guler cervical, aparat de indreptat postura etc.)
Proteza
Proteza este un dispozitiv medical si consta in inlocuirea (in totalitate sau in parte) a unui membru malformat, deformat sau amputat. Proteza urmareste sa restabileasca functia acestui membru, replicand cat mai mult aspectul sau original. In mod ideal, o proteza va fi atat functionala, cat si estetica. Protezele membrelor inferioare sunt protezele de picior, genunchi sau coapsa. Protezele membrelor superioare sunt protezele de mana, antebrat si brat. Protezele sunt personalizate in functie de nevoile si stilul de viata al oamenilor tinand cont de conditia fizica, munca, varsta etc. Astfel ca, in cea mai amre parte, protezele sunt facute la comanda.
In acest articol, dupa ce am aflat diferenta intre proteze si orteze, iti vom spune mai multe despre ortezele de genunchi. Fie ca este vorba de a proteja, de a calma durerea sau de a avea grija de genunchi, exista o gama larga de orteze adaptate nevoilor fiecaruia.
Ortezele de genunchi
De la inceputul anilor 1970, au aparut din ce in ce mai multe modele diferite de orteze de genunchi, variind de la simple genunchiere elastice pana la atele rigide. Acest dispozitiv care este plasat in jurul genunchiului este utilizat in diverse scopuri: tratarea unei entorse, stabilizarea genunchiului dupa o interventie chirurgicala, ameliorarea durerilor cauzate de osteoartrita etc.
Orteza rigida
In urma unei entorse grave a genunchiului cu ruptura a unuia sau a mai multor ligamente sau in urma unei operatii (menisc, ligamente, fractura etc.), genunchiul trebuie imobilizat un timp, in general cateva saptamani, pentru a-i permite refacerea in mod corespunzator. In acest caz, optam pentru o orteza rigida, deoarece impiedica orice miscare a articulatiei.
Provocarea atunci cand vorbim despre tratamentele pentru zona genunchilor este de a oferi stabilitatea necesara, pastrand in acelasi timp forta musculara si soliditatea osoasa, care joaca, de asemenea, un rol important in protejarea genunchiului. Prin urmare, se recomanda, atunci cand este posibil, sa continuam mersul cu presiune pe picior (de preferinta fara baston). Din acelasi motiv, pacientul trebuie, de indata ce poate, sa-si inlocuiasca atela cu un alt tip de orteza, care este mai flexibila.
Orteza de genunchi articulata
Gama de orteze de genunchi articulate permite miscarea de flexie/extensie a genunchiului, asigurand in acelasi timp o anumita stabilitate datorita montantilor laterali, protejandu-l astfel de miscarile de balansare pe latura interna sau externa, foarte periculoase atunci cand ligamentele sunt afectate. Acest tip de orteza este deci utilizat pentru reabilitarea genunchiului, dupa purtarea unei atele rigide, sau in cazul unei entorse moderate sau instabilitate a ligamentelor. In general, pacientul este indrumat si catre un kinetoterapeut pentru a face exercitii de reabilitare.
Orteza de genunchi flexibila
Elastica, cu sau fara intarituri, are multe aplicatii. Dupa orteza de genunchi articulata, folosirea celei flexibile constituie ultima etapa de tratament pentru o entorsa severa sau moderata, dar se foloseste si in cazul unei entorse usoare (ligament intins). In urma unei entorse sau a unei operatii, pacientul se simte adesea ingrijorat de reluarea activitatilor zilnice, si mai ales a sportului, fara „intarire”, astfel ca o orteza flexibila il poate ajuta.
Acest tip de orteza este folosita si pentru ameliorarea durerilor cauzate de gonartroza (osteoartrita genunchiului) si in final pentru a preveni socurile suferite la practicarea sporturilor precum fotbalul etc. Intrucat nu are aceleasi dezavantaje ca modelele mai rigide, aceasta poate fi purtat atat timp cat este necesar.
Modele specifice
Exista orteze special concepute pentru a raspunde nevoilor specifice: ameliorarea mai eficienta a durerii cauzate de osteoartrita genunchiului, ajutor la statul in picioare si la mers in caz de afectiuni neurologice sau musculare etc. Pe de alta parte, in general, nu este necesara purtarea unei orteze in caz de tendinita sau lezarea simpla a ligamentelor.
Genunchiul este o articulatie foarte complexa, asa ca este recomandat sa consulti un medic imediat ce apare cel mai mic simptom. El va putea indruma pacientul catre solutia adecvata. De asemenea, poate oferi sfaturi pentru remedierea disconfortului cauzat de purtarea unei orteze, cum ar fi eczema.