Iluminatul in gradina – cum alegi cele mai bune surse de iluminat?

Iluminarea gradinii este una dintre sarcinile pe care uneori le lasam deoparte atunci cand ne proiectam curtea din spate, o sarcina care de obicei ne ia o viata, deoarece exista intotdeauna plante noi pe care dorim sa le avem si ne adaptam in fiecare sezon.

Cu toate acestea, utilizarea luminilor in gradina este unul dintre pasii cheie in procesul de proiectare, deoarece completeaza frumusetea peisajului, permitandu-ne in acelasi timp sa ne bucuram de curtea noastra pe timp de noapte.

Exista nenumarate optiuni pentru a ilumina gradina si putem gasi chiar alegerea coplesitoare, dar punand putina creativitate de partea noastra si cercetand cat de mult putem despre sfaturile pentru iluminarea gradinii, oricare dintre noi poate fi capabil sa ilumineze exteriorul casei noastre, satisfacand atat nevoile practice, cat si pe cele estetice.

Ilumineaza gradina pas cu pas

Acest mic ghid pentru iluminarea gradinii pe care am scris-o, iti va oferi cateva sfaturi de baza despre planificarea si instalarea luminilor pentru gradina, atat pe trasee, cat si in elementele pe care doresti sa le evidentiezi. Vei invata sa planifici sursa de energie, sa faci o schita corecta a designului de iluminat in functie de scopurile pe care doresti sa le atingi si vom vorbi, de asemenea, despre diferitele tipuri de lumini de gradina disponibile pe piata, astfel incat sa o poti alege pe cea care se potriveste cel mai bine nevoilor tale, atat in practica, cat si in pret si design.

Energia folosita

Marea majoritate a luminilor de gradina vor necesita o sursa de energie, singurele exceptii de la aceasta regula sunt tortele sau luminile de flacara si cele care ruleaza pe energie solara.

Tehnologia solara a avansat foarte mult de la crearea sa pana in prezent, desi sunt inca mai putin fiabile decat dispozitivele luminoase alimentate cu energie electrica.

Daca decizi sa iluminezi gradina cu lumini conventionale, trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie una sau mai multe prize in aer liber, precum si sa tii cont de toate problemele de siguranta pentru instalarea cablurilor. Pentru acest ultim pas, cu exceptia cazului in care stii ce faci, este recomandabil sa angajezi un electrician profesionist pentru a asigura o instalare corecta, deoarece toate cablurile si prizele vor fi expuse la apa atat din ploaie, cat si din udare si orice eroare ar provoca aparitia unor scurtcircuite foarte periculoase. Profesionistii stiu sa faca fata si sa previna aceste tipuri de situatii periculoase.

Cum va arata gradina?

Inainte de a cumpara pentru gradina lampi in aer liber sau alegerea tipului de lumini pe care il doresti, ideal este de a desena o schita de terasa ta. Acesta ar trebui sa includa toate traseele, pietrarii, statuile si alte decoratiuni, fantanile arteziene (cum ar fi piscinele, iazurile sau fantanile) si dependintele, cum ar fi foisoarele sau magaziile.

O alta recomandare excelenta pentru a ilumina gradina in mod corect, este de a marca in aceasta schita toate zonele care sunt deosebit de intunecate sau care reprezinta un risc pentru cei care merg noaptea si, de asemenea, zonele care au nevoie de lumini pentru o problema de siguranta inainte de posibile incalcari ale proprietatii.

Cu o schita usor de inteles, putem vedea care puncte de-a lungul gradinii au o nevoie mai mare de iluminare.

Tip de lumini pentru gradina

Proiectoarele sunt un sistem de lumini al carui scop in gradina este de a crea efecte diferite prin utilizarea diferitelor culori de lumina.

Ele pot genera, de asemenea, diferite modele si umbre.

Acestea ofera o buna vizibilitate pentru plimbarile de noapte, desi este posibil ca pentru anumite zone, cum ar fi scarile trebuie sa folosim un alt tip de lumina suplimentara.

Lucrul bun despre acest tip de lumini este ca nu numai ca reusim sa iluminam gradina, dar ne permite, de asemenea, sa obtinem efecte foarte estetice atat asupra plantelor, cat si asupra structurilor.

Led

Luminile LED sunt disponibile intr-o mare varietate de forme, dimensiuni si wati. Ele sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic si sunt foarte luminoase.

Daca am ales un tip de lampa transparenta a carei lumina LED este prea stralucitoare pentru o anumita zona a gradinii, se poate adauga un difuzor pentru a inmuia iesirea. O lampa cu carcasa, pe de alta parte, ar fi folosita daca dorim sa ne concentram si sa intensificam lumina.

LED-urile pot fi folosite ca lumini intermitente, felinare de gradina lumini incastrate, lumini de piscina sau pur si simplu spoturi.

Torte -flacara

Luminatul cu torte de gradina si alte lumini de flacara, cum ar fi lumanari sau lampi antice, sunt printre cele mai frumoase si naturale dintre optiunile disponibile. Cu toate acestea, poate exista un anumit risc de incendiu, cu exceptia cazului in care acestea sunt pozitionate si intretinute in mod corespunzator.

De obicei, cei care doresc acest tip de iluminare mai naturala pentru caile gradinii, atarna felinarele sau lampile cu ulei ale copacilor. Lumanarile pot fi asezate pe mese, pe cornise sau pe candelabre. Torte de gradina sunt de obicei situate in jurul traseelor.