La ce distanta trebuie sa stai de monitor ?

Lucrati des la calculator? Daca da, asigurati-va ca va simtiti confortabil, altfel riscati sa aveti dureri (cronice) de gat, de spate sau de alta natura. Magazinul online Dab It va ofera cateva sfaturi care va vor pune pe drumul cel bun.

Este surprinzator faptul ca, acasa si la birou, se acorda atat de putina atentie unor aspecte precum inaltimea biroului si a scaunului si pozitia tastaturii. Cu siguranta nu este un lux sa acorzi putin timp pentru acest lucru, mai ales in cazul birourilor utilizate de mai multe persoane sau de telelucratori.

  • Distanta de la ecran la ochi: lungimea bratului din pozitia de sedere

Regula generala? Ecranul trebuie sa fie la nivelul ochilor. Daca puteti sa tastati fara sa va uitati, partea superioara a ecranului trebuie sa fie la nivelul ochilor, daca nu, intre 10 si 15 cm mai jos. Persoanele care poarta ochelari varilux sau ochelari cu o sectiune de citire ar trebui sa plaseze de preferinta ecranul cat mai jos posibil. Cum se calculeaza distanta aproximativa pentru ecran? Numarati o lungime de brat din pozitia asezat.

  • Unghiul dintre brate si antebrate: 90°.

Unghiul optim intre brate si antebrate este de 90°. De asemenea, este important ca umerii sa fie relaxati si bratele sa se sprijine pe cotiere. Tineti cont de faptul ca ambele brate suporta aproximativ 20% din greutatea totala a corpului. Daca nu sunt suficient de bine sustinute atunci cand stati jos, puneti o mare presiune asupra muschilor umerilor si gatului.

  • Asezare de documente in fata dumneavoastra

Daca lucrati cu documente, le puneti mai des langa tastatura si trebuie sa va ajustati postura si sa va aplecati pe spate in scaunul de birou. Acest lucru duce la dureri de gat inutile. Cel mai bun loc pentru documentele dvs. este intre ecran si tastatura. Acesta este locul in care adoptati postura de lucru ideala si unde sunteti cel mai productiv.

Daca lucrati mult cu documente, cel mai bine este sa folositi un birou. Documentul care trebuie citit poate sta in pozitie verticala, ceea ce reduce oboseala gatului. Biroul trebuie sa ramana liber pe suprafata biroului si sa se poata misca intre ecran si tastatura. Alegeti un birou cu un unghi reglabil si unul care sa fie suficient de mare si solid.

  • Tastatura, la 10 cm de marginea biroului

Pozitia corecta a tastaturii este drept in fata pieptului, la aproximativ 10 cm de marginea biroului. Picioarele tastaturii trebuie sa fie rabatate. Daca folositi rar partea numerica a tastaturii, o tastatura compacta este suficienta, astfel incat sa reduceti distanta fata de mouse. Fiti atenti la distanta fata de mouse.

  • Suport pentru spate

Stati drept si aduceti partea inferioara a spatarului la o inaltime la care curbura spatarului sa fie la nivelul curburii spatelui vostru.

  • Inaltimea mesei trebuie sa fie reglabila

Este foarte important ca biroul sa fie asezat la inaltimea potrivita. Asadar, in mod ideal, masa ar trebui sa fie reglabila in inaltime. Lucrati des de acasa? Atrageti atentia asupra acestui aspect. Un birou prea inalt sau prea jos va provoca dureri de gat sau de umeri. Inaltimea mesei trebuie sa fie reglabila intre 62 si 82 cm.