Rafturi si transpaleti, doua investitii majore intr-un depozit!

 

 

A face fata unor cantitati mari de marfuri este una dintre cele mai mari provocari ale managerului de logistica. Depozitarea devine adesea complexa si necesita o organizare mai eficienta si o mai buna utilizare a spatiului. Acest lucru este si mai grav atunci cand depozitul nu are structura necesara pentru a detine intregul volum de marfuri cu care lucreaza compania.

In acest context, sunt necesare optimizari. Una dintre cele mai simple si eficiente modalitati de a rezolva problema mentionata mai sus este utilizarea transpaletului.

Transpaletii sunt structuri verticale, destinate organizarii marfurilor in depozite. Acestia functioneaza ca rafturi, a caror principala caracteristica este asezarea produselor pe verticala cu siguranta totala si optimizarea spatiului interior.

Fara indoiala, una dintre principalele caracteristici ale utilizarii raftului pentru paleti este organizarea pe care o aduce structura in depozit. Din aceasta caracteristica, intregul mediu intern poate fi imbunatatit in ceea ce priveste capacitatea de stocare si usurinta de acces cu selectivitatea marfurilor.

Dispunerea verticala a paletilor optimizeaza semnificativ gestionarea stocurilor, permitand ca totul sa fie organizat in mod sistematic si, astfel, produsele sunt usor de gasit si accesat ori de cate ori este necesar.

In plus, exista si problema estetica a mediului. Cu rafturi pentru paleti, depozitul nu este doar mai organizat operational, ci si vizual, datorita standardizarii tuturor depozitelor. Acest factor optimizeaza conditiile de munca ale angajatilor, de exemplu, cu o crestere a spatiului de deplasare si o mai buna circulatie a aerului in mediu.

Ca o completare a subiectului anterior, managerul de logistica va putea experimenta si mai multa agilitate in operatiunile din acest sector al companiei. Dupa cum am mentionat, rafturile pentru paleti intaresc organizarea depozitului, ceea ce influenteaza direct calitatea executiei lucrarilor.

De exemplu, un depozit care are aceasta caracteristica este capabil sa structureze mai bine mediul pentru circulatia stivuitoarelor. Prin urmare, daca aceste vehicule pot tranzita si pot fi manevrate mai eficient, procesul de mutare a produselor este mai agil.

Totusi, pentru a obtine o agilitate maxima in aceste procese, operatorii de masini trebuie sa fie instruiti sa manevreze incarcaturi la inaltime, pe langa utilizarea tuturor aparatelor personale de siguranta, pentru a evita riscurile la adresa integritatii.

Un alt punct care intareste agilitatea in operatiuni este optimizarea managementului depozitului. De la rafturile pentru paleti, toate marfurile pot fi standardizate si organizate in mod sistematic, facilitand munca operatorilor, care nu au nevoie sa piarda timp cautand sau scotand paleti de sus pentru a avea acces la cei de dedesubt. Un transpalet manual se deplaseaza usor si se manevreaza la fel de usor chiar daca este electric!

In plus, este de remarcat faptul ca rafturile pentru paleti suporta alte sisteme, precum picking si depozite automate. Un alt punct demn de mentionat in adoptarea rafturilor pentru paleti este consolidarea securitatii mediului.

Aceste structuri apar ca una dintre cele mai bune alternative pentru depozitele care au tendinta de a stivui paletii direct unul peste altul. Acest lucru se datoreaza faptului ca structura verticala a rafturilor pentru paleti reduce riscul de prabusire si accidente care nu pot compromite doar produsele, ci si integritatea angajatilor.

In plus, dupa cum sa subliniat deja, sistemul in cauza optimizeaza spatiul depozitului, permitand stivuitoarelor si persoanelor sa circule in siguranta, fara riscul de coliziuni in rafturi, de exemplu.

In acest moment, este de remarcat faptul ca este foarte important ca depozitul sa fie proiectat pentru circulatie.

Managerul de logistica care opteaza pentru rafturi pentru paleti vede si o reducere a costurilor de depozitare. In acest moment, suma unor factori justifica reducerea, cum ar fi:

Cresterea volumului de stocare

Utilizarea pe verticala a mediului de depozit asigura un castig considerabil in spatiul interior — in functie, bineinteles, de inaltimea instalatiilor — intrucat rafturile pentru paleti fac posibila utilizarea rafturii mai inalte, limitate doar la capacitatea de acoperire a stivuitoarelor.

Optimizarea proceselor operationale

Organizarea mediului, inca o data, este un motor de castiguri in cadrul logisticii companiei. Adevarul este ca, daca marfurile sunt mai organizate si mai usor de gasit, se adauga un castig de productivitate adaugat la reducerea costurilor cu reducerea, de exemplu, a deplasarii stivuitoarelor, economisind combustibil si timp.

Reducerea defectiunilor si a accidentelor

Depozitarea este un proces complex, mai ales cand vine vorba de marfuri sensibile. In acest moment, suportul de paleti aduce un castig interesant.

De exemplu, deoarece paletii nu sunt plasati direct pe podea sau expusi la coliziuni, riscul de accidente este mult redus. In plus, dispunerea verticala cu utilizarea de rafturi previne supraincarcarea direct asupra marfii si, in consecinta, orice tip de deteriorare prin strivire.

Usurinta si flexibilitate in asamblare

Pe langa faptul ca sunt foarte eficiente si versatile, rafturile pentru paleti sunt structuri foarte simple si usor de manevrat. Aceasta caracteristica releva un alt avantaj al utilizarii acestui sistem de stocare: flexibilitatea.

Datorita acestei flexibilitati, rafturile pentru paleti pot fi montate in depozite cu diferite caracteristici, asigurand astfel utilizarea maxima a spatiului.

Mai mult, angajatii companiei nu vor intampina dificultati in manipularea raftului pentru paleti, putandu-i asambla si dezasambla ori de cate ori este necesar.

Astfel, este posibil sa se realizeze diferite amenajari pentru a gazdui sarcini de inaltimi diferite, de la simple reglaje care nu necesita manopera specializata.

In fine, folosirea raftului pentru paleti este, fara indoiala, o decizie foarte strategica atunci cand vine vorba de optimizarea stocarii si, in consecinta, a operatiunilor logistice ale companiei. Avantajele, dupa cum am vazut, sunt de diferite ordine si merita toata investitia facuta in acest aspect.

Fara indoiala produsele din gama rafturi metalice si  transpalete manuale de la storeexpert.ro ofera antreprenorilor ocazia de a se manageria mai bine afacerea, dar si de a oferi angajatilor siguranta corespunzatoare!